KERAMIEK | PORSELAVI | AN VAN IMPE
CV
2010-2018 | KASK Dendermonde opleiding Keramiek
Kunstgeschiedenis
2019 | KASK Opleiding Grafiek
Stages Fernand Everaert Lochristie
Willy Van Bussel Nederland
Chris Keenan Nederland/GB
Resident stage China Gaoan Woodfire
Woodfireworkshops met Lou Smedts
Kristalglazuren door José Maria Mariscal Ceramicas – La céramica international academy - Spanje
Shino houtstool La Borne door Yves De Block
Hallo, mijn naam is An Van Impe en ik ben keramiste.
Een tiental jaar geleden schreef ik me, als volkomen leek, in voor de richting keramiek aan het KASK te Dendermonde met de veronderstelling dat ik in deze richting zou leren pottendraaien, iets wat me reeds lang aansprak. Er werd me echter snel duidelijk gemaakt dat pottendraaien een ambacht is, geen kunst, en laat het KASK nu net een kunstacademie zijn.
Toch wat teleurgesteld, maar met mijn oog op de draaischijven in het klaslokaal en een aanwezige collega draailiefhebber, starte ik met volle moed aan de richting.
​
En toen ging er een wereld voor me open, de opleiding was fantastisch en het draaien werd initieel bijzaak. Maar hoe verder ik vorderde, hoe meer de draaischijf mijn aandacht bleef trekken. Ik zette voorzichtig mijn eerste stappen richting het draaikot, zoals ik het noemde, en ik werd pottendraaier-addict. Er was niets meer aan te doen, ik moest en zou draaien.
​
De ene cursus volgde de andere op en de kennis door mijn leermeesters ingelepeld werd gretig gesmaakt. Na enkele cursussen in Nederland werd porselein draaien mijn tweede passie en het blijft tot op heden mijn favoriet, al heeft elke klei zijn specifieke karakter en uitdaging.
​
Mijn eerste draaischijf kreeg ik cadeau van mijn kinderen. En er volgde onmiddellijk de vraag van mijn oudste dochter, die een restaurant uitbaatte, om een servies te draaien. Vol goesting en vooral heel ambitieus startte ik aan mijn eerste bestelling, eerst de tasjes, dan de kommetjes en als snel volgden een 150-tal borden. Ik was goed ingedraaid om zo te zeggen. Dit smaakte naar meer en al snel kreeg ik veel positieve reacties van de klanten met daarbij de vraag of ik workshops gaf. Dat moesten ze me geen twee keer vragen, ik wou maar al te graag mijn kennis en vooral liefde voor de schijf doorgeven.
Zo werd mijn atelier geboren met de naam “Porselavi”, een samentrekking van porselein en mijn initialen AVI.
​
Mijn workshops zijn kleinschalig, met max. 5 draaiers, zodat ik iedereen individueel kan begeleiden. Telkens ik mijn cursisten met meer goesting zie vertrekken en terugkeren, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt.